Billig opskrift:

Bedstemors klejner

Bedstemors klejner

Tid i alt: 120 min.

Antal: 2 voksne og 2 børn


Beskrivelse

Jeg har denne gang slået mig sammen med min bedstemor, som jeg har fået lov til at dele opskriften med alle jer. Den slår aldrig fejl og er bare sååååå god. Vi laver dem hvert år, og denne gang har jeg stået for klejneriet alene for at lære det, så jeg en dag kan give det videre til mine egne børn. Dét var spændende! Jeg havde min søster på sidelinjen mens hun instruerede i hvordan det skulle foregå - men det VAR nu altså nemt nok. Dejlige, søde, klejner. Godkendt af alle der har smagt dem. Man kan også sagtens koge klejnerne i andet olie end palmin fx svinefedt, men vi synes bare den ene gang om året er det bedst i palmin. Og så er klejnerne helt bestemt bedst dagen efter, når de lige har fået lov til at stå lidt, men smager også dejligt helt friske. Hvis du kan komme til at lave dejen dagen før de skal koges, så er det faktisk det allerbedste. De må gerne stå 24 timer på køl.

Ingredienser

500 g mel

100 g smør

150 g sukker

1 knsp hjortetaksalt

2 stk æg

1.5 tsk kardemomme

50 ml piskefløde

1000 g palmin


Fremgangsmåde

  1. Pisk først æg og sukker sammen.

  2. Smelt smørret i mikroovnen.

  3. Tilsæt resten af ingredienserne i en skål undtagen mel. Pisk/rør det godt sammen.

  4. Tilsæt mel lidt ad gangen og ælt dejen godt sammen. Den skal æltes rigtig godt, så den næsten får en "blank" overflade.

  5. Pak dejen ind i en skål med film over og stil den på køl i 60 min.

  6. Efter hviletiden i køleskabet hældes det ud på bordet og rulles ud i en rektangel - gerne så dejen er 0,5 cm. tyk ca.

  7. Skær med en klejnespore dejen ud i aflange rudeformede mønstre af 8 cm. Har man ikke en klejnespore kan man selvfølgelig godt bruge en kniv eller en pizzaskærer.

  8. Skær herefter et lille hul/snit i midten af hver klejne. Vrid nu den ene ende halvt igennem hullet. Se eventuel en video på Youtube, hvis denne del volder problemer.

  9. Varm palminen op til 180 grader ca. Kog klejnerne lidt ad gangen og vend dem med en strikkepind eller en hulske. SØRG for at holde godt øje med dem, for de bliver hurtigt mørke. De skal ca. koge til de er gyldenbrune på hver side.

  10. Læg dem på et køkkenrulle beklædt underlag når de er færdige.