Luftige hveder uden æg

Luftige hveder uden æg

Tid i alt: 120 min.

Antal: 2 voksne og 2 børn


Beskrivelse

Traditionen tro er det jo aftenen før St. Bededag, at vi får varme hveder. Oprindeligt hed det sig at bagerne i gamle dage bagte hvederne dagen før Store Bededag da de havde lukket på dagen. På denne måde kunne alle nå at få deres brød, den ene dag bagerne havde lukket, og traditionen følger stadig den dag i dag, dog lidt anderledes. Hvederne bliver spist dagen før, da vi ikke kunne holde os fra de søde gode sager. Hveder spises bedst ristede, varme og skåret midt over med smør i midten. De er lidt længe om at hæve, men det er hele hævetiden værd, da de simpelthen bare er lækre. Det minder ret meget om en blanding mellem kage og boller - ganske skønt hvis I spørger familien herhjemme. Opskriften til 2 voksne og 2 børn giver ca. 23 boller.

Ingredienser

50 g gær

50 ml kaffe

0.5 tsk salt

1100 g mel

90 ml olie

500 ml vand

100 g sukker

3 tsk kardemomme


Fremgangsmåde

  1. Find en skål og smuldr gæren med sukker – rør rundt indtil gæren er opløst, den opløses efter lidt tid. Ca 2 min.

  2. Lunken vand, kardemomme, salt og olie hældes i skålen – rør igen rundt

  3. Tilsæt mel lidt af gangen indtil dejen kan æltes, rør undervejs.

  4. Mel kommes ud på bordet og dejen æltes meget grundigt

  5. Dejen skal hæve i skålen med viskestykke over, gerne et lunt sted i 1 time

  6. Dejen æltes let endnu en gang.

  7. Bollerne rulles derefter til en lang pølse og skæres ud i ca. 23 lige store stykker

  8. Bollerne skal efterhæve i 1 time med viskestykke over

  9. Pensl med kold kaffe eller mælk hvis du ikke har kaffe hjemme.

  10. Bollerne bages ved 200 g. alm. ovn i ca. 12-15 min. (eller indtil de er gyldne)

  11. TIP: Bollerne kan sagtens fryses & er også rigtig gode dagen efter. I frossen tilstand kan de med fordel pakkes ind i køkkenrulle og puttes i microovnen til de er lune, de skal selvfølgelig være under opsyn, så der ikke går ild i køkkenrullen! Ca. 1-1,5 min.